Új történelmi mélypontot ért el a török líra árfolyama mind az euró, mind a dollár ellenében. A piaci szereplők arra számítanak, hogy a gyengülő deviza kikényszeríti majd a jegybanki kamatemelést január 24-én, amikor az irányadó kamatokról dönt a testület. R.T. Erdogan elnök azonban alacsonyabb kamatszintet vár el, a jegybanki függetlenség pedig a tavaly júliusi puccskísérlet óta erősen csorbult. Törökországban jelenleg rendkívüli állapot van érvényben, amelyet január elején újabb három hónappal meghosszabbítottak, a politikai tisztogatások még mindig nem értek véget.

 

A líra zuhanása mögött nem csak a fentiek, hanem a gyakori terrorcselekmények, az elszabaduló infláció és az általánosan romló befektetési és üzleti klíma is állnak. A harmadik negyedévben a török gazdaság éves összehasonlításban 1,8%-kal esett vissza a GDP, miközben az előzetes várakozásokban 0,5%-os csökkenés szerepelt. A török nagyvállalati hitelek nagy része devizában denominált, a helyzetet a banki lakossági hitelállományok és tőkehelyzet romlása tetézi.

 

Az ankarai parlament a héten kezdte meg annak a javaslatnak a tárgyalását, melynek értelmében a végrehajtó hatalmat az államfőre ruháznák át, ilyen módon elnöki köztársaság jönne létre.  Recep Tayyip Erdogan 2029-ig maradhatna hatalmon.  A javaslatot várhatóan népszavazásra bocsájtják április elején, az elemzők szerint ha a parlament nem hagyja jóvá, előrehozott, rendkívüli választásokat írhatnak ki.

 

A nemzetközi környezet szintén negatív: a 2017-ben várható amerikai kamatemelések a török kamatszint relatív attraktivitását jelentősen rontják, az EKB monetáris lazítási programja a várakozások szerint belátható időn belül befejeződik, mivel az olajár emelkedésével az infláció is növekedésnek indult a térségben.

 

A nemzetközi hitelminősítők folyamatosan figyelmeztetnek a fennálló veszélyre, hétfőn a Moody’s közleményt adott ki a romló pénzintézeti helyzetről. A Fitch január 27-én dönt legközelebb a török államadósság besorolásáról, a jelenleg érvényes negatív kilátás mellett esélyes, hogy egy osztattal rontják a BBB- minősítést.  A jelenlegi helyzetben a líra további gyengülését várjuk, amelyet kisebb kamatemelés esetén rövidebb erősödési hullám válthat fel, de a helyzet hosszú távon továbbra is romlani látszik.