Elbizonytalanította a befektetőket a kuvaiti olajminiszter nyilatkozata. Al-Marzouk tegnap kifejtette, hogy jól halad a tavaly év végi megállapodás implementációja, hiszen a tervezett napi 1,8 millió hordós kitermeléscsökkentés 60-70%-át már végrehajtották. Ebben nagy szerepe volt Szaúd-Arábiának, Kuvaitnak, az Egyesült Arab Emirátusoknak és Iraknak is, illetve az OPEC-en kívüli Oroszországnak. Ugyanakkor a kuvaiti miniszter jelezte, hogy a termeléscsökkentésből fennmaradó 30-40% ütemezése nem január 1-jétől esedékes, ahogy azt a piac korábban értelmezte. Al-Marzouk szerint ez egy folyamat, melyre a tavaly novemberben kijelölt időszakig, azaz 2017 júniusáig kerülhet sor.

 

Más szavakkal, a tavalyi megállapodáshoz képest kisebb mértékben csökkenhet az OPEC és nem OPEC tagok olajkitermelése az első félévben, ezzel együtt kisebb mértékben apadhat a piaci túlkínálat. A piac számára a következő fontos dátum január 21-e, amikor az OPEC megállapodást felügyelő 5 tagú bizottság először ülésezik. A Bloomberg emlékeztet, hogy az OPEC 8 évvel ezelőtti, hasonló kitermelés csökkentésénél a megállapodott mennyiség maximum 70%-át tartották be.

 

Véleményünk szerint az olaj árfolyama továbbra is inkább az 50-55 dolláros szinteken ingadozhat január 21-ig. Ezt követően az FB ülés kimenetelétől függően akár a 60 dollár felé is elindulhat, amely tovább erősítheti azt az elképzelést, hogy az élénkülő infláció miatt az EKB előbb-utóbb befejezi lazítási programját. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy 2017-ben is megmarad az emelkedő olajár-emelkedő részvénypiacok korreláció. Ha az ülés sikertelenül zárul, az ötven dolláros szintet tesztelheti a kurzus.