Az amerikai médiaóriási, a Liberty Media szemet vetett a T-Mobile US-re, legalább is ezt sugallta nekünk a Liberty vezérigazgatójának beszéde.A Liberty Media legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor tavaly megvásárolta a Forma1 többségi tulajdonát. (részleteket itt olvashat)

John Malone tegnap azt mondta, hogy Donald Trump elnökségével várhatóan lazulhat annyit a piaci szabályozás, hogy a nagy kábelszolgáltatók összefogásával be lehessen kebelezni a T-Mobile amerikai ágát.

 

Malone kijelentése nem lenne légből kapott, melyet leginkább iparági válaszlépésként aposztrofálhatunk. A telekommunikációs szolgáltatók ugyanis egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a TV-előfizetők tortájából, hiszen most már náluk is lehet ilyen jellegű szolgáltatásokat igényelni. A hagyományos kábel-TV társaságoknak pedig a mobilkommunikáció vonzó, noha az Egyesült Államokban az MNVO-k, azaz a virtuális mobilszolgáltatók nem tudtak igazán feltörni a piacon. Emiatt ha meg akarják védeni saját működésüket, és még a mobilkommunikációban is érdemi részesedést kívánnak szerezni, akkor a 4 nagy mobilszolgáltató közül kell valamelyiket felvásárolni.

 

A T-Mobile választása ésszerű lehet, hiszen egyfelől az AT&T, vagy a Verizon túl nagy falat lenne, másfelől a T-Mobile versenytársaktól eltérő üzletpolitikája rendkívül sikeresnek bizonyult az elmúlt két évben. Nem mellesleg a Deutsche Telekomhoz tartozó leányvállalat a német szolgáltató legprofitabilisabb részlege, amely 2013 óta jelentős bevétel és nettó profit növekedést tudott felmutatni.