A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 1%-ra emelte az amerikai alapkamatot a Fed tegnap este megtartott ülésén, a 10 döntéshozó közül 9-en szavaztak a szigorításra. A jegybank kiemeli, hogy az infláció közel jár a 2%-os célhoz, a munkaerőpiaci folyamatok kifejezetten kedvezőek, és erőteljes a gazdasági növekedés. A makrogazdasági prognózisban csak az infláció változott, az idei évi maginflációs várakozást 1,8%-ról 1,9%-ra emelték, változatlanul 2,1%-os GDP növekedést, és 4,5%-os munkanélküliségi rátát várnak. A hosszú távú kamatvárakozás 3%, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kamatemelés fokozatos lesz. A korábbinál kevésbé agresszív hangvétel miatt gyengült a dollár a tegnapi kereskedésben. A következő kamatdöntés május 3-án lesz, a határidős árazások alapján akkor nem várható további kamatemelés, azonban a június 14-i ülésen már 49% az esély rá, hogy újabb 25 bázispontos szigorításról fognak dönteni.

 

90 százalékos feldolgozottsági adatok szerint a holland választások eredménye negatív meglepetést hozott a szélsőjobb számára, a szavazatok 21%-át a jelenleg is kormányzó CCD szerezte meg, a Geert Wilders vezette PVV a vártnál sokkal rosszabb eredménnyel, 13%-kal végzett a második helyen.

 

Nem változott a japán kamatszint, az újonnan elhelyezett betétekre vonatkozó kamat továbbra is a negatív tartományban van: -0,1%. A hozamgörbe-kontroll program keretén belül a hosszú hozamokat továbbra is 0% körül tartja a jegybank, és az eszközvásárlási programon sem változtattak. A jegybank szerint a gazdaság mérsékelten bővül, a beruházások emelkedő tendenciát mutatnak, és javultak a vállalati nyereségmutatók. Az energia- és nyersanyagárak miatt minimálisan emelkedhet az infláció, azonban továbbra is visszafogott maradhat. A QQE programot, és a hozamgörbe-kontrollt mindaddig fenntartják, amíg az infláció nem kerül stabilan a 2%-os célérték közelébe.

 

Donald Trump ma jelentheti be első fiskális intézkedéscsomagját . Az amerikai elnök a 2018-ig tartó időszakra vonatkozó terveket prezentálja majd. Korábban már napvilágra került, hogy 54 milliárd dollárral növelné a védelmi kiadásokat Trump, az ehhez szükséges forrást más, főleg a szociális juttatásokért felelős minisztériumoktól csoportosítaná át. A külügyminisztériumi büdzsé 28%-kal, a környezetvédelmi hivatal forrásai 38%-kal csökkenhetnek. A költségvetési év októberben kezdődik, addig élénk vitákra számíthatunk.

 

II. Erzsébet brit királynő ma fogja jóváhagyni a Lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválását, ezt követően Theresa May értesíti Brüsszelt a kilépési folyamat hivatalos megindításáról, melyre várhatóan március végéig sor fog kerülni. A Római szerződés 60. évfordulója alkalmából jövő hét pénteken kezdődő EU csúcson az Egyesült Királyság a tervek szerint már nem vesz részt.

 

A svájci jegybank 9:30-kor tart kamatmeghatározó ülést, emellett GDP és inflációs várakozásokat is közzétesznek, ez utóbbiakat felfelé módosíthatják.

 

A brit jegybank (BoE) 13 órakor tartja kamatdöntő ülését, a piaci konszenzus szerint nem változatnak az irányadó kamatszinten.

 

A német és amerikai pénzügyminiszter ma Berlinben találkozik. Az esemény fő témája a két ország kereskedelmi kapcsolatának megvitatása a holnap Merkel-Trump csúcstalálkozó előtt, melyet eredetileg a hét elejére terveztek, de az erős havazás meggátolta Angela Merkel utazását. Nemzetközi fronton még egy fontos esemény lesz pénteken: A skót SNP párt első minisztere nyitja meg a kétnapos ülést Aberdeenben, melynek témája a második függetlenségi referendum megvitatása.

 

A BUX kosár új súlyai március 20-tól lesznek érvényesek. A pénteki kereskedés zárószakaszában számítunk forgalomnövekedésre, amelyre a CECE index átsúlyozása is hatással lesz.