Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a hétvégén tartott parlamenti beszédében elmondta, hogy még a tényleges brexit előtt szeretnék kiírni az újabb függetlenségi népszavazást. A brit miniszterelnök korábban leszögezte, jelenleg nincs itt az ideje a szavazásnak, az csak zavarná a tárgyalási folyamatot. A skótok szerint emiatt alkotmányos válság felé közelít az Egyesült Királyság. Theresa May napokon belül, várhatóan a jövő hét elején értesítést küld Brüsszelnek a Lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, ezzel hivatalosan is megindulhat a brexit folyamata. Közben Alex Salmond, skót nacionalista politikus, volt miniszterelnök egy interjúban kizárta a skót függetlenség esetén az euróövezethez való csatlakozást, javaslata szerint fokozatosan egy saját skót valutát kellene bevezetni.

 

Az ötlet nem példa nélküli a történelemben, a skót font 1707-ig Skócia fizetőeszköze volt. A mai napig is három zsíróbank, a Bank of Scotland, a Royal Bank of Scotland és a Clydesdale Bank ún. lejárat és kamat nélküli váltókat forgalmaz, ezek pénzjegyek, melyek bankjegyekre emlékeztetnek. A központi bank helyett ezeket egy Bank of England kibocsátású, külön erre a célra gyártott, egymillió font sterling címletű bankjegy letétbe helyezésével kell fedezni, innen jön az egymillió fontos bankjegy mítosza.  A váltókat csak mindkét fél beleegyezése esetén kell elfogadni, de Skóciában kvázi fizetőeszközként használják őket. Hogy bonyolítsuk a helyzetet, Skóciában is vannak saját font sterling bankjegyek, mivel az Egyesült Királyságban nem monopólium a pénznyomtatás, ezek azonban „brit fontok”, épp csak kevéssé váltják át őket más devizára Nagy Britannián kívül.

 

A jelenleg kibocsátott váltóknak nincs jegybankpénz-teremtési képességük, hisz mögöttük áll a brit jegybanki letét, ezért a monetáris kondíciókat nem befolyásolják. A mostani feszült helyzetben azonban, ahol Skócia is a legjobb feltételek mellett szeretné megélni a brexitet, ütőkártyát jelenthetnek az angol-skót tárgyalások során. Egy esetleges elszakadás esetén, amely ugyan a brit miniszterelnök szavai alapján most nem megvalósítható, ismét felmerülne a kérdés: valutauniót vagy skót fontot válasszanak?