Haruhiko Kuroda, a jelenlegi japán jegybankelnök mandátuma 2018. április 8-án lejár, a Nikkei ázsiai kiadása ma reggel hosszasan foglalkozott a kérdéssel, illetve a japán monetáris politikával.

 

Kuroda a múlt héten egy újságírói felvetésre reagálva azt nyilatkozta: nincs napirenden a kamatemelés kérdése Japánban. Ez időről időre felmerül, mivel a Fed már javában  kamatemelési ciklusban van, és német nyomásra az EKB-nál is szóba került a betéti ráta esetleges emelése a közeljövőben. A japán jegybank az eszközvásárlási program mellett fenntartja a hozamgörbe-kontroll programot is, melynek keretén belül, állampapírok intenzív vásárlásával igyekszik a hosszú kötvényhozamot 0% közelében tartani.

 

A piaci szereplők most amiatt aggódnak, hogy Kuroda utódja képes lesz-e zökkenők nélkül átvenni a munkáját, illetve később szembe kell néznie a történelmi léptékben is példátlan jegybanki program leépítésének nehézségeivel.

 

Az egyik forgatókönyv szerint Kurodát újabb 5 évre megválasztják, így a jegybanki politika 2018 után is folyamatos lehet, nem kell irányváltástól tartani. Ezt a lehetőséget azonban árnyalja Kuroda életkora, a jegybankelnök 73 éves, és sokszor úgy tűnik, hogy a sajtótájékoztatók végére elfárad.

 

A cikk szerint, amennyiben nem választják újra Kurodát, akkor is Shinzo Abe miniszterelnök szűk környezetéből kerülhet ki az új elnök, aki várhatóan kellő ideig folytatja majd a laza monetáris politikát.

 

A fundamentumok, illetve a jegybanki politikák alapján úgy gondoljuk, hogy a jen gyengülhet a dollárral szemben a következő 6 hónapban, de érdemes megvizsgálni a rövid távú technikai képet is.

 

Az árfolyam fontos támaszhoz ért, hiszen a tavaly ősz óta tartó, sötétzölddel jelzett emelkedő trendvonal, és a neonzölddel jelzett, rövid távú trendcsatorna alsó trendvonala is a közelben húzódik. Amennyiben a mai gyertya zöld marad, jó eséllyel egy fordulatot láthatunk a következő napokban, melynek során ismét a 115-116-os tartomány felé veheti az irányt a jegyzés. Optimális stop-szintnek látszik az alsó Bollinger-szalag (111,99) alatt 10-15 PIP-pel, tehát a 111,85-111,90-es zóna.

 

Támasz:          112,35-112,50 (trendvonalak)

Ellenállás:       113,50 (MA 30), 113,65 (MA 50)