Külföldi események


Szerda este ismerhetjük meg a június 14-i FED kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét. Az amerikai jegybank 25 bázisponttal emelte az alapkamatot, és a döntéshozók várakozása szerint az idei évben még egy kamatemelésre kerülhet sor. Az inflációs prognózist lefelé módosították, de Janet Yellen szerint annak megtorpanása átmeneti, és a gazdasági növekedés erőteljesebb lehet a korábban vártnál. Az idei évben megkezdődhet a jegybanki mérleg leépítése is, ezzel kapcsolatban lehetnek részletek a jegyzőkönyvben.

 

Csütörtökön jelenik meg a legutóbbi EKB kamatdöntő ülés jegyzőkönyve, melyet kiemelt figyelemmel követnek a befektetők, miután a múlt hét keddi Draghi beszédre egészen komoly piaci reakciókat láthattunk, az euró jelentős mértékben erősödött. Másnap az EKB alelnöke próbálta árnyalni a helyzetet, mondván Draghi beszédében nem volt semmilyen újdonság, az teljesen megfelel a jegybank jelenlegi monetáris politikájának. A legutóbbi ülésen végül nem változtattak érdemben a közleményen, a következő ülést bő 2 hét múlva, július 20-án tartják.

 

Pénteken jelentik be az amerikai munkaerőpiaccal kapcsolatos fontos adatokat. A munkanélküliségi rátában az májusi 4,3%-hoz képest nem várnak változást, ugyanakkor a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak számában 183 ezer fős növekedést várnak az előző havi 138 ezres bővüléshez képest, mely a múlt hónapban jelentős negatív meglepetést okozott. Amennyiben most a vártnál kedvezőbb adatok látnak napvilágot, a dollár erősödése várható, hiszen ez megerősítheti a jegybankot a kamatemelés őszi-téli folytatásában.

 

Pénteken kezdődhet a Tesla Model 3 sorozatgyártása. Elon Musk hétfői bejelentése alapján sikerült minden vonatkozó hatósági engedélyt megszerezni a tervezett határidő előtt két héttel, így megkezdődhet a régóta várt modell gyártása. Musk Twitter üzenete alapján exponenciálisan bővülhet a termelés, hiszen augusztusban még mindössze 100 darab Model 3 gurulhat le a gyártósorról, de ez az érték szeptember 1500 darabra, decemberben pedig 20 ezer darabra nőhet. Musk továbbra is úgy látja, hogy a Model 3 segítségével 2018-ban összesen 500 ezer darab Teslát gyárthatnak le. Ez utóbbi értéket kellő óvatossággal érdemes kezelni, hiszen Musk ambíciózus terveit az elmúlt években rendre alulteljesítette a cég.

 

Hamburgban kerül megrendezésre július 7-én és 8-án a huszadik G20 találkozó, melyen több mint 20 ország elnöke és képviselője vesz részt. A találkozó 4 legfontosabb pontja a kereskedelmet, a klímaváltozást, a menekült politikát, valamint az Egyesült Államok és az EU Oroszországgal való kapcsolatát fogja érinteni. Érdekessége lesz az eseménynek mindenképpen, hogy Donald Trump először fog ott lenni amerikai elnökként, amely előre láthatólag fel is fogja kavarni az állóvizet. A kereskedelmet illetően Angela Merkel és Trump között éles vita alakulhat ki, mivel az amerikai elnök protekcionista tervei nem tetszenek a német kancellárasszonynak, továbbá a klíma és menekült politikát illetően is ellentétes nézeteket vallanak.

 

Eddig közel 30 tüntetést jelentettek a találkozó idejére, mely akár 100 ezer embert is az utcára szólíthat. A német hatóságok szabotázsra számítanak, elképzelhető, hogy erőszakos események is borzolni fogják a kedélyeket a repülőtéren, a kikötőben, valamint a nagyobb csomópontokban. A biztonságért hozzávetőlegesen 15 000 rendőr fog felelni és közel 3 800-an fogják a monitorok mögött ülve figyelni a gyanús személyeket.

 

Hazai és régiós események


Makroadatok közül a héten teszik közzé a kiskereskedelmi és a külkereskedelmi forgalom májusi értékeinek első becslését. Csütörtökön érkezik az ipari termelés májusi adata, emellett szerdán publikálják az MNB legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvét. A hitelminősítői naptárat tekintve pénteken, piaczárás után esedékes a Moody’s második felülvizsgálata. A várakozások alapján a Moody’s nem fogja vizsgálni a magyar hitelbesorolást most pénteken, ahogy azt a márciusi időpontban is mellőzte. A Moody’s a három nagy hitelminősítő közül utoljára, tavaly novemberben emelte hazánkat a befektetésre ajánlott kategóriába, stabil kilátás mellett. Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója úgy látja, hogy a három hitelminősítő kivár a felülvizsgálattal a jövő évi választásokig.

 

A héten várhatóan csütörtöktől indul a kereskedés a Waberer’s részvényeivel. A múlt héten lezárult jegyzést követően a részvények kibocsátási ára a sáv alján, 5100 forinton lett megállapítva.