Goldman Sachs 190-ről 180 dollárra csökkentett célára masszív eladókat hozott, a Tesla árfolyama a szerdai kereskedésben mint 7 százalékkal zuhant. A GS szerint tetőzött a Model S és Model X értékesítése, a Model 3 várható fedezeti szintje pedig elmarad majd a piaci konszenzustól. Észbekapott a több autógyártó is és felpörgeti elektromos autóinak termelését – a Volvo friss bejelentése alapján pl. egymillió elektromos és hibrid jármű értékesítését tervezi 2025-ig.

 

A részvényárfolyam visszaesése paradox módon felhívta a figyelmet egy közelgő jelentős eseményre, ugyanis július 7-én kezdődhet a Tesla Model 3 sorozatgyártása. Elon Musk hétfői bejelentése alapján sikerült minden vonatkozó hatósági engedélyt megszerezni a tervezett határidő előtt két héttel, így megkezdődhet a régóta várt modell gyártása. Musk Twitter üzenete alapján exponenciálisan bővülhet a termelés, hiszen augusztusban még mindössze 100 darab Model 3 gurulhat le a gyártósorról, de ez az érték szeptember 1500 darabra, decemberben pedig 20 ezer darabra nőhet. Musk továbbra is úgy látja, hogy a Model 3 segítségével 2018-ban összesen 500 ezer darab Teslát gyárthatnak le.

 

 

Ez utóbbi értéket kellő óvatossággal érdemes kezelni, hiszen Musk ambíciózus terveit az elmúlt években és az utolsó negyedévben is alulteljesítette a cég. Csalódhatnak tehát az előrendelők, akik a becslések szerint már most 400 ezren vannak, annak ellenére, hogy fogalmuk sincs, hogyan fog kinézni az autó, amit megrendeltek.