Ma délután jelenik meg a jegyzőkönyv az Európai Központi Bank legutóbbi kamatdöntő üléséről. Bár érdemi, eddig nem ismert információkat nem várunk, némileg talán tisztázhatja az elmúlt másfél hétben kialakult kommunikációs káoszt. Emlékezetes, hogy múlt hét kedden Mario Draghi szavaira szárnyalásba kezdett az euró árfolyama, majd másnap az EKB alelnöke próbálta árnyalni a helyzetet. E hét kedden a Reuters lehozott egy cikket, miszerint a jegybankárok aggódva figyelik a piaci reakciókat, emiatt jelentősen csökkent az esélye, hogy a következő, július 20-i ülés közleményében érdemi módosításokat hajtanának végre. Tegnap megszólalt Benoit Coeuré is, aki elmondta, hogy egyáltalán nem tárgyalták még a monetáris politika megváltoztatását, illetve az eszközvásárlási program leépítését.

 

 

Tegnap tették közzé a jegyzőkönyvet a legutóbbi Fed kamatdöntő ülésről, melyen újabb 25 bázispontos kamatemelést hajtottak végre. Ennek ellenére a jegybankárok meglehetősen megosztottak az inflációs kilátásokat illetően, és többen aggódtak a viszonylag alacsony áremelkedési ütem miatt. Abban sem volt egyetértés a döntéshozók között, hogy mikor kezdődjön meg a jegybanki mérleg leépítésére, a folyamat jelen állás szerint ősszel indulhat. Az inflációs folyamatok miatt várakozásunk szerint a következő három kamatdöntő ülésen (július 26, szeptember 20, november 1.) kivárnak a jegybankárok, és december 13-án valószínűsíthető egy újabb szigorító lépés, ezt támasztják alá a határidős árazások is, mely alapján 56% az esélye, hogy az említett, idei utolsó ülésen kamatemelésre kerül sor. A dollár visszafogottan reagált tegnap este, mivel a jegyzőkönyv nem tartalmazott érdemi, új információt.

 

Riadalmat okozott a feltörekvő devizák piacán, hogy a kormányzó dél-afrikai párt kongresszusán a jegybank lehetséges államosításáról egyeztettek. A Reuters információ 3% feletti mínuszt jelentett a rand számára napközben, mely a carry devizákra is negatívan hatott: a török líra több mint 1%-ot gyengült július 5 óta a katari eseményekre és az általános romló nemzetközi hangulatra reagálva. A forint is gyengülni kezdett tegnap délután, a feltörekvő piaci devizák piacain kialakult eladói nyomás miatt.

 

Donald Trump ma Lengyelországba látogat, az eseményen bejelentik, hogy Lengyelország Patriot rakétarendszert vásárol. A lengyel energiaipari részvények számára is fontosak lehetnek a mai nyilatkozatok. Ezt követően az amerikai elnök a kezdődő G-20 ülésre repül Németországba, ahol Vladimir Putyinnal is folytat majd egyeztetéseket a szíriai helyzet enyhítéséről. A találkozó Hamburgban kerül megrendezésre július 7-én és 8-án, melyen több mint 20 ország elnöke és képviselője vesz részt.  A találkozó 4 legfontosabb pontja a kereskedelmet, a klímaváltozást, a menekült politikát, valamint az Egyesült Államok és az EU Oroszországgal való kapcsolatát fogja érinteni. Eddig közel 30 tüntetést jelentettek a találkozó idejére, mely akár 100 ezer embert is az utcára szólíthat. A biztonságért hozzávetőlegesen 15 000 rendőr fog felelni és közel 3 800-an fogják a monitorok mögött ülve figyelni a gyanús személyeket.