Komoly piacokat veszíthet el a számítástechnikai óriás Intel, ha nem tud lépést tartani a mesterséges intelligencia fejlesztésekkel – írta a Jefferies elemző cég egyik elemzője

 

A jövőre ötvenedik születésnapját ünneplő Intel kiemelkedő részesedéssel bír a számítógépes processzor gyártásban, hiszen 2017 elején 80%-ot tudhatott magáénak ebben a szegmensben. Ugyanakkor a hagyományos számítógépek iránti igény folyamatos csökken és könnyen lehet, hogy az új eszközök terjedésével a processzor gyártásban is paradigma váltásra van szükség. A Jefferies elemzője szerint ez az amit az Intel még nem tett meg. és mivel neki van a legnagyobb részesedése, ő veszítheti a legtöbbet.

 

A hét elején az Intel részvényének célárát 29 dollárra csökkentették a korábbi 38 dollárról, aminek hatására, az árfolyam egy éves minimumra csökkent, ám a Jefferies szerint ez csak a kezdet. A szakértő véleménye szerint a versenytársak sokkal előrébb tartanak az új típusú processzorok fejlesztésében, melyek egyfajta mesterséges intelligenciával rendelkeznek és így képesek tanulni a felhasználói szokásokból és gyakorlatból.

 

A megújuló környezet egyik legnagyobb nyertese az Nvidia, amely komoly hangsúlyt helyez az ilyen jellegű fejlesztésekre. Tavaly év végén az IBM-el közösen indítottak egy projektet, amely kifejezetten a “tanuló” hardverek előkészítésére szolgál. Az első negyedéves jelentésben már látható volt, hogy az Nvidia jó úton jár, de az igazán látványos eredmény a tőzsdei kereskedésben jelentkezett. A részvények árfolyama csak az idei évben már 50%-ot növekedett (tavaly januárhoz képest meghatszorozódott!) és még egyáltalán nem biztos, hogy itt a vége. Az elmúlt néhány nap lendületes emelkedésével az Nvidia közel került a mindenkori rekord szintjéhez, melyet minden bizonnyal hamarosan meg is fog dönteni.

 

Az Nvidia és az Intel árfolyammozgásának összehasonlítása az elmúlt negyedévben