Mint már korábban írtuk, néhány órán belül három vezető amerikai bank, a JPMorgan, a Wells Fargo és a Citi is közzéteszi második negyedéves gyorsjelentését. Az alábbiakban velük kapcsolatos várakozásainkról írunk.

 

Forrás: Bloomberg, Equilor Elemzés

 

A Bloomberg konszenzusos előrejelzése alapján, a bankszektorban 8%-os átlagos és 12%-os medián EPS növekedést várhatunk. A bevétel növekedés legfőbb hajtómotorja a kamatbevételek emelkedése lehet, melyet elősegít a növekvő kamatkörnyezet és a stagnáló letéti költségek.

 

A JPMorgan-től pozítív jelentést várhatunk. Nettó eredménynövekedését nemcsak a kamatbevétel emelkedése, hanem a céltartalék csökkentése is elősegítheti. 9,2%-os tisztított nettó eredménynövekedésre és 11,2%-os tisztított EPS növekedésre számíthatunk a banktól a 2016-os második negyedévhez képest. A vállalat 2,4%-os osztalékhozama, mintegy 6%-os részvény visszavásárlása és növekvő költséghatékonysága jó lehetőséget nyújthat a befektetőknek.

 

A Wells Fargonál ugyan nettó eredménynövekedést indikálnak, de tisztított eredményei már nem mutatnak pozitív képet a várakozások alapján. A vállalat tisztított EPS-e változatlan maradhat. Érdekesség, hogy gépjármű-hitelezését visszavágta a bank a növekvő kockázatok miatt, és ez rövidtávon kamatbevétel csökkenéssel járhat, de hosszútávon biztonságosabbá teszi a vállalat működését.

 

A 2016-os Q2-es eredményéhez képest igen gyenge negyedévet zárhat a Citi. Feltételezett céltartalék növekedése és kamatbevétel csökkenése romló nettó eredményt indukálhat. Ennek megfelelően részvényenkénti eredménye tekintetében 2,4%-os csökkenést várnak az elemzők.

 

A sikeres stressz-teszteknek köszönhetően a bakrendszerre vonatkozó szigorú szabályzások lazítására számíthatunk, ami pozitív hatással lehet a bankok jövőbeni értékeltségére a magasabb megengedett kifizetések miatt. Mint megtudtuk, a Fed még egy kamatemelést tervez 2017-re, így a kockázatot már nem a kamatláb alakulása, hanem a Fed mérlegleépítése hordozza magában. Továbbá említést érdemel, hogy az emelkedő kamat mellett a banki letéti kamat nem nőtt, ez pozitívan érintheti a bankok profitját. Azonban figyelnünk kell arra is, hogy a hozamgörbe egyre kisebb különbséget mutat a hosszú- és rövidtáv között. Ez bevételkiesést jelenthet a bankok működési elvéből adódóan, mert a bankok általában rövidtávon kölcsönöznek és többnyire hosszú távú hiteleket (jelzáloghitel, vállalati hitel) helyeznek ki, a csökkenő differencia pedig csökkenő profithoz vezethet. Az említett három bankot a gyorsjelentésekben a BoA és a Goldman Sachs követi Július 18.-án, őket a Morgan Stanley követi az ezt követő napon.