Külföldi események


A múlt heti jelentésekkel együtt az S&P 500 tagjainak 6%-a tette közzé negyedéves beszámolóját. A vártnál jobb nagybanki jelentéseivel együtt az S&P 500 várt EPS növekedését 6,5%-ról 6,8%-ra módosították. A héten tovább folytatódik a nagybanki jelentések sora: kedden érkezik a Bank of America és a Goldman Sachs beszámolója, míg szerdán jelent a Morgan Stanley.

 

A Bank of America gyorsjelentése is megugorhatja a piaci várakozásokat. A Bloomberg konszenzusa alapján mintegy 17%-os tisztított EPS növekedésre és 18,3%-os tisztított nettó eredményjavulásra számíthatunk a tavalyi bázishoz képest. Ezt a növekedést a csökkenő céltartalékokon túl a javuló marginok és növekvő díjbevételek is segítik, így például egy vártnál nagyobb céltartalék felszabadítással már a nettó eredménysoron verheti a konszenzust a Bank of America. A Goldman Sachs esetében a FICC kereskedésből származó jövedelmek csökkenése lehet a jelentés egyik gyenge pontja. A várakozások alapján a bank tisztított EPS-e 8%-kal, a nettó bevétele pedig 5%-kal csökkenhet egy évvel ezelőtti állapotához képest. A Morgan Stanley EPS-e csupán 1-2%-kal nőhetett a negyedévben, és nettó eredménynövekedése is szerény, 2,5% körüli lehetett.

 

A DAX index tagjai közül az SAP nyitja a jelentési szezont csütörtökön. A várakozások alapján a vállalat azon néhány német cég között lehet, akik a felhő alapú szolgáltatásaik mellett a hagyományos tevékenységéből is növelni tudják majd bevételeiket. A jövőben várakozások szerint a már 30%-ot növekedő feliratkozásból származó bevétel lehet a növekedés fő hajtómotorja. A vállalat legújabb terméke az S/4 Hana jó fogadtatásnak örvendett és tovább segítheti a vállalat bővülését. Az SAP Q2-es tisztított EPS-e az egy évvel ezelőtti adathoz képest akár 15%-kal is nőhetett, és ugyanez a tendencia látszik a nettó eredménnyel kapcsolatos becslésekben is.

 

Az Altaba 2017 június 16-án alakult többek közt a Yahoo maradékából, miután a vállalat jelentős részét felvásárolta a Verzion. Kedden érkezik első gyorsjelentése az Altabának. Az Altaba eszközei közé tartozik 54 milliárd dollárnyi Alibaba részvény (15%), 8,8 milliárd dollárnyi részvény a Yahoo Japan-ben (35,5%) és további 10 milliárd dollárnyi egyéb kisebb befektetés és készpénz. Az Alibaba irányába lévő jelentős kitettség miatt a két részvényárfolyam erősen korrelál.

 

Csütörtökön tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank. A piaci szereplők feszült figyelemmel várják az eseményt, hiszen az elmúlt hetekben jelentős mértékben erősödött az euró árfolyama. Június végén jókora piaci felfordulást okozott Mario Draghi beszéde, melyben az EKB monetáris politikáját méltatta, és felhívta a figyelmet az eurózóna javuló gazdasági mutatóira. A piaci szereplők kissé túlreagálták a beszédet, többen úgy értékelték, hogy hamarosan megkezdődhet az eszközvásárlási program leépítése, és akár már 2018-ban kamatot emelhet az európai jegybank. Ezt a jegybank kategorikusan cáfolta, a QE program az idei év végéig tart, és ősszel kerülhet napirendre a leépítés forgatókönyvének megtervezése. Draghi többször kijelentette, hogy amíg tart a program, nem fognak a kamatemelés eszközéhez nyúlni. A cáfolatok ellenére jelentősen erősödött az euró árfolyama, már-már olyan szintre, ahol kényelmetlen lehet az európai exportvállalatoknak, illetve a jegybanknak. Emiatt várható, hogy csütörtökön a szokottnál is óvatosabban fognak fogalmazni a közleményben, illetve a sajtótájékoztatón.

 

 

Hazai és régiós események


Várakozásunk szerint nem fog változni az alapkamat szintje, marad 0,90%, és ezúttal a közleményben sem lesznek lényeges, új elemek. Az előző ülésen megjelent közleményben fontos változás volt, hogy az inflációs cél fenntartható elérésének várható időpontját kitolták, most már 2019 elejére várják a döntéshozók. Emiatt a jelenlegi laza monetáris politika a korábban vártnál is hosszabb ideig ideig fennállhat, várhatóan jövőre sem lesz kamatemelés. A héten megjelent, júniusi inflációs adat is ezt támasztja alá, a fogyasztói árindex mindössze 1,9%-kal emelkedett, miközben a maginfláció 2,4%-os volt.

 

Júniusban a három hónapos jegybanki betétállomány maximális szintjét újabb 200 milliárd forinttal csökkentették a harmadik negyedévre vonatkozóan, és várakozásunk szerint a negyedik negyedévre tovább vághatják 1-200 milliárd forinttal (erről szeptember közepén fognak dönteni). Az eszköz a későbbiekben megszűnhet, és a jegybank átállhat az aktív, hitelezési oldalra, így a 2019-ben meginduló kamatemelési ciklus esetén nem kell tartani majd a jegybanki veszteségtől.

 

A PKN gyorsjelentésével indul a kelet-európai jelentési szezon pénteken. A lengyel olajvállalat a romló iparági marzsok adta környezetben – a MOL-hoz hasonlóan- meg tudja tartani nyereségességét, komplex, integrált szolgáltatóként a logisztikai hálózata és a petrokémiai iparága szolgál ilyen időszakokban balanszként. A jövő héten már jelent a lengyel telekom cég, az OPL, a magyar Richter és a cseh telekom, az O2 is.